Lepaan Viinitila


Lepaan Viinitila

Lepaan viinitila sijaitsee Hattulassa, viinintuotantotilat on remontoitu Lepaan kartanon kivinavettaan 90- luvun alussa.
Lepaa on nykyisin maan johtava hedelmäviinialan kehitysyksikkö, jossa on valmistettu tilaviinejä, siidereitä, liköörejä sekä tisleitä vuodesta 1995 lähtien.
Meille kerrottiin viinin valmistuksesta sekä esiteltiin tilat joissa tätä tuotetaan. Ensimmäinen tila oli itse valmistustila, jossa ensiksi murskataan marjat ja/tai omenat.
Lepaan alueella kasvatetaan omat viinimarjat, mutta muut marjat tilataan toisilta tiloilta. 
Viinit käyvät erikokoisissa astioissa/tynnyreissä muutamien kuukausien ajan, ne täytetään ääriään myöten liiallisen hapen estämiseksi.  Yleensä 1000 tai 200 litran astioissa, tai pienemmissä. Marjoista, omenoista jne tehdyn mehun sokerit muuttuvat hiivojen avulla etanoliksi ja hiilidioksidiksi. Niissä on vesilukot jotka poistavat viinistä hiilidioksidin, mutta eivät päästä suljettuun astiaan happea. 
Tämän jälkeen viini pullotetaan ja viedään kellariin säilöön, jossa se on suojassa valolta ja lämpötilan vaihtelulta. Pullot täytetään mahdollisimman täyteen korkin alle jäävän hapen minimoimiseksi.

Viinistä otetaan näytteitä jotka menevät labraan tutkittavaksi, siellä tarkistetaan että juomassa on oikea määrä prosentteja.
Kellarissa pullotetut viinit laitetaan viinitelineeseen vaaka-asentoon ja käännellään kerran päivässä ettei viinihiiva jää pullon reunoihin kiinni.
Viinejä säilytetään kellarissa parin vuoden ajan jonka jälkeen ne ovat valmiita myytäväksi/juotavaksi.




Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työssäoppiviikko 3

Työssäoppiviikko 2

Topi Viikko 4