Maitohorsma
Maitohorsma
Tuntomerkit: Maitohorsma on yleensä noin 50–150 cm korkea, mutta on tavattu myös yli 2-metrisiä yksilöitä. Kukissa on purppuranpunaisia, harvemmin vaaleanpunaisia tai valkoisia, terälehtiä. Iskelmänikkareiden nimi kukalle on rentun ruusu!
Maitohorsman näköislajeja ovat ranta-alpi, terttu-alpi.
Suomessa maitohorsmaa tavataan kaikenlaisilla kasvupaikoilla, se on melko yleinen lähes koko pohjoisella pallonpuoliskolla.
Maitohorsman lehdet ovat hyviä proteiinin, hiven- ja kivennäisaineiden, tanniinin sekä C-vitamiinin lähteitä, sitä käytetäänkin ruuaksi monin tavoin.
Poiminta-aika: Maitohorsma kerätään kun sillä on keskenkasvuiset versot.Varhain keväällä kasvista käytetään mureat, maasta nousevat versot. Parhaimmillaan ne ovat noin 10 cm:n mittaisina. Niitä voi pilkkoa salaatteihin, munakkaisiin ja keittoihin tai kypsentää kokonaisina parsan tavoin. Maitohorsmia voi käyttää niin kauan, kun niiden varret ovat pehmeät.
Paistettua maitohorsmaa:
Tuoretta maitohorsmaa
Voita
Sitruunanmehua
Merisuolaa
Laita reilusti voita pannuun ja lisää noin 10 cm pätkiksi leikatut lehtevät maitohorsmat. Anna tiristä noin viisi minuuttia ja käännä horsmat. Lisää mausteet ja tarjoile.
Jos maitohorsman lehdistä haluaa tehdä teetä, lehdet pitää kerätä ennen kukintaa. Horsman lehdet kerätään ja pyöritellään palloiksi, minkä jälkeen ne laitetaan lasipurkkiin vuorokaudeksi niin, että ne hieman nahistuvat. Sitten lehdet kuivataan nopeasti, etteivät ne homehdu. Kuivatuista maitohorsman lehdistä tehdään teetä niin kuin teen lehdistäkin.
Kommentit
Lähetä kommentti